важно новини магазини регистрация - входцени и условия за доставка на стоки от англия контакти с фирма за доставка на стоки от англия


ПОМОЩ - Ebay


Ebay - глобален сайт за покупко-продажба на стоки от всякакъв вид. освен ebay.com , има и още няколко ebay сайта като например ebay.co.uk, ebay.de , ebay.it и т.н. съответно те са локализирани в Англия, Германия, Италия и т.н. Всички тях можете да ги видите обединени в един сайт -http://www.ebay.com/

Вече имаме акаунт в PayPal, време е да обърнеме поглед и към ebay. Отиваме ПРИМЕРНО в ebay.com и се регистрираме. Нека да ви обърнем внимание на това, че регистрацията ви направена в който и да е от сайтовете на ebay важи и за всички останали – тоест ако се регистрирате в ebay.com регистрацията ви ще служи за логване и в .co.uk и в .de и в .it и т.н. ОБАЧЕ понякога някой продавачи може да имат ограничения и да не можете да купувате от тях ако не сте регистрирали специално в този ebay сайт в който продават те, този проблем се решава с регистрация във всички сайтове от които смятате, че ще купувате.

След като сте се регистрирали в ebay трябва да направите връзка от акаунта си към този в paypal, (вижте снимката по-долу:
Няколко съвета/разяснения за ebay.

- Feedback – това е отзив, отзив за това колко коректен е продавача. Когато даден продавач продаде някаква стока, купувача на тази стока трябва да остави Feedback за нея, дали е доволен от стоката, дали е доволен от доставката и т.н. Колкото по-голям Feedback има даден търговец – толкова по-голямо доверие можете да му имате. Обърнете внимание на две неща тук – на това колко продажби има един продавач (колкото повече – толкова по-добре) и на това колко процента Feedback има той, продавачи с Feedback под 98-99% са съмнителни, но от друга страна ако един продавач е с примерно 25 000 продажби и има Feedback (примерно) 98.5% не виждам какъв е проблема да му се доверите. 

- Видове търгове – най-често срещания e обикновенния търг – това е търг в който вие наддавате срещу (евентуално) още няколко човека, тогава този който предложи най-високата цена печели. Другия търг е
Bye it Now
 – този вид тъгр е с твърда цена, която не може да варира нито надолу нито нагоре – продавача е обявил (примерно) цена от 100 EUR - за да купите стоката вие трябва да платите 100 EUR. Последния от тъговете е Reserve Price – в него продавача е посочил минималната цена под която дадена стока не може да бъде продадена. Тоест имаме минимална цена от 10 EUR а вие предложите 8 EUR - стоката не може да бъде продадена, стоката може да се продаде само ако предложите 10 EUR или повече.

- Не забравяйте, че в ebay се продават както нови така и използвани стоки. В описанието на стоката, продавача трябва да е посочил каква е стоката – нова или употребяване и ако е употребявана какво и е състоянието.

- Location – това е много важно инфо, чрез него продавача указва къде точно се намира стоката която продава. Ето пример, търговец продава телефон в ebay.co.uk (което е Великобритания) обаче в описанието и посочва че дадената стока се намира в Хонг Конг. Това е важно за да знаете колко ще излезне доставката ви до избраният от вас превозвач, а също така и за това какво мито и ДДС ще трябва да платите.

 - Shipping – това е доставката, в тази графа търговеца указва до къде може да изпрати стоката и колко ще ви струва доставката. Доста често търговците не пишат всички страни до които може да изпратят стоката. Може да попитате търговеца отново, чрез опцията Ask seller a question.

- Цената на дадена стока се формира като съберете цената на самата стока и цената на доставка, както и цената на застраховка, ако сте решили да направите такава

- Не наддавайте за дадена стока, така само качвате цената и, изчакайте до самия край на търга за да предложите по-висока цена, търговете не рядко се решават в последните секунди и всичко като че ли се определя от бързината на интернета ви – заложете 4 секунди преди края и вероятността да спечелите е в пъти по-голяма отколкото ако заложите 20 секунди преди края. Имайте предвид, че ако направите залога примерно 1-2 секунди преди края на търга системата може да не отчете залога ви и съответно да загубите търга ако има човек предложил повече пари от вас. 

- Още едно много важно нещо при търговете с наддаване – вие можете да сложите максималната цена която сте решили, че можете да платите за дадена стока. Давам пример:
Първоначалната цена на стоката е 1EUR, вие задавате, че максималната сума с която сте готови да се разделите за тази стока е 10 EUR. Някой друг човек дава за тази стока 2 EUR, тогава вашия залог автоматично става 2.50 EUR някой друг ви наддава с 3 EUR тогава вашия залог автоматично става 3.50, ако сумата стигне 10 EUR вие можете да сложите още един таван който прецените за разумен (примерно 15 EUR) и да почнете да залагате до 15 EUR. Ако обаче вие сте задали максимален залог от 10 EUR и спечелите търга не с него ами с по-малък залог от примерно 5 EUR цената която трябва да платите е именно 5 EUR (а не е максималната която сте посочили – 10 EUR) Не слагайте нереалистично високи суми защото може да се наложи да ги платите.

- insurance – това е застраховка на пратката, препоръчва се да дадете няколко долара повече за застраховка в случай, че сте поръчали скъпа стока. Ако поръчвате нещо евтино – може и да не правите застраховка. 

- Ако стоката ви не идва дълго време, свържете се с човека от който сте я купили и му го кажете. Той трябва да провери какъв и е статуса (какво е станало с нея), ако оправи нещата – ОК, ако нещата не вървят – алармирате ebay за проблема си, те трябва да проведат разследване, вариантите са два – или да ви върнат парите (това става чрез paypal) или да задължат продавача да ви изпрати стоката наново.

- Когато колета е изпратен по частни пощи вие можете да следите къде се намира той. Продавача чрез e-mail ви дава т.нар проследяващ номер (tracking number) чрез въвеждането му в сайта на превозвача, вие може да следите къде се намира пратката.

Приятно пазаруване.

Untitled Document